Qui no aprofita el saber acumulat per milers d’anys d’història de la humanitat està condemnat a la foscor més absoluta“, es llig en “El món de Sofia”. La Història és tot això, però només això: el recull del que sabem sobre el nostre passat.

Estos dies fa 800 anys del naixement del Rei Jaume I el Conqueridor. Un personatge que als valencians ens evoca una simpatia especial per ser el fundador del Regne de València. Un símbol del naixement d’unes institucions polítiques pròpies que ningú abans havia instaurat i que han arribat fins a hui, amb destacats parèntesis històrics. Si aprofundim més en la figura del rei fundador, trobarem uns episodis de cruentes guerres, religioses i dinàstiques, difícils d’entendre des del prisma actual. A qui li agrada la Història, té tot un món per explorar en el “Llibre dels Feyts” i altres cròniques.

A mi, de Jaume I m’interessa sobretot el seu paper de fundador, i no tant el de rei guerrer. Perquè la Història és la que és, però a nosaltres el que ens toca és construir el present per a la gent de hui. Millorar les condicions de vida de la gent: les seues condicions laborals, la seua formació, la seua qualitat de vida, el seu poder adquisitiu… i cuidar del territori, perquè un país és gent i és territori.

Clarificat el nostre objectiu, que pertany al present, crec que un acte a la nostra ciutat per commemorar la figura històrica del rei Jaume I en el 800 aniversari del seu naixement és quasi obligat i de justícia, i l’Ajuntament l’hauria de liderar com a mostra de respecte i orgull cap al passat. Perquè recordant, no caurem en la foscor.

Ferran-Octavi Martínez i Verdú
BLOC de Castalla