Espanya és una nació de nacions i regions. Les primeres tenen uns partits polítics propis que els representen i els defensen els seus interessos, negociant i influint en els governs d’Espanya. Les regions no tenen estos partits, i d’esta manera han dimitit de la possibilitat d’influir.

Madrid
És la més beneficiada. Ha passat de ser la capital pobra d’Europa a ser el centre econòmic més important d’Espanya. Tot gràcies a les inversions que PSOE i PP han fet en tota la democràcia: Autovies radials, AVE radial, l’aeroport d’última generació amb la terminal T-4, trens de rodalies, rondes subterrànies… amb els diners de tota Espanya. Madrid té al PSOE i al PP per a garantir que els seus interessos sempre seran atesos.

Catalunya
Ha passat de ser la comunitat més rica a ser superada per Madrid, el Pais Basc i Navarra. Però la seua influència és indubtable. Ha influït en tots els governs d’Espanya, excepte quan ha hagut majories absolutes. Catalunya té a CiU i ERC per a defensar els seus interessos.

País Basc i Navarra
La constitució els va donar el gran avantatge de no haver de pagar impostos a Espanya. I això, a la llarga, s’ha notat. Una visita a alguna de les dos comunitats impresiona per la seua modernitat: tramvies a quasi tots els pobles, una economia més que envejable, uns serveis comunitaris excel·lents… visitar el País Basc i Navarra és com visitar l’Europa més avançada. El País Basc i Navarra tenen al PNV, EA, i últimament a Nafarroa Bai per a influir. Van saber pactar amb Felipe González i amb Aznar en el seu temps, i en la última part de la legislatura han sigut els que han aguantat el govern de Zapatero quan trencar amb ERC.

Galícia i Aragó
Tenen menys força, però la seua influència en moments puntuals és decisiva. La influència de Galícia ha guanyat punts des que hi ha un govern del PSOE i el BNG a Santiago de Compostel·la, i sense esta influència no s’haurien potenciat les inversions que s’estan fent a Galícia: l’AVE, les autovies, les ajudes als afectats pel Prestige…
Aragó ha sabut parar un transvassament de l’Ebre que ja estava aprovat gràcies a la influència decisiva de la Chunta Aragonesista en la investidura a Zapatero, i les inversions en Aragó esta legislatura han sigut les més altes de la democràcia.

Canàries
Coalición Canaria ha transformat el règim fiscal de les Illes. No paguen IVA, tenen l’impost d’hidrocarburs més baix i tenen un descompte del 50% en el preu dels bitllets d’avió. El IRPF també el tenen rebaixat, i tot i no tenir una economia molt pròspera, els seus habitants tenen una de les millors qualitats de vida de tot Espanya. Canàries té el seu partit per defensar-se contra la seua llunyania.

El País Valencià
Els valencians tenim l’oportunitat de posar-nos al nivell de les altres comunitats influents en Espanya. Se’ns ha maltractat en inversions, sense un AVE que ja tenen ciutats com Màlaga, Valladolid (i Sevilla des de l’any 1992!), a pesar que València és la tercera ciutat d’Espanya, i el País Valencià la quarta en població. La nostra economia es ressent del frau fiscal al que se’ns sotmet: som una de les economies més productives, som dels que més aportem a la Hisenda comuna, però s’inverteix menys que la mitjana i tenim una renda familiar disponible de les més baixes d’Espanya.

Si volem continuar dimitint de la nostra capacitat d’influència, tenim al PP i al PSOE. Si volem ser exigents i portar el nostre País cap a les màximes quotes de qualitat de vida i de poder polític, els valencians tenim al BLOC. Tu decideixes.