El plenari ha començat a les 13h20′. Els regidors del BLOC i del PSOE esperaven asseguts al seu lloc puntualment, però els regidors del PP han estat tancats al despatx de l’alcaldia, suposem que recollint les ordres del que havien de votar.

Seguint els temes segons l’ordre del dia, esta ha sigut la crònica del plenari:

1. Aprovació de l’acta anterior, per assentiment.

2. Informe de l’interventor de l’execució del pressupost del 2008 a data de 30/06. Pel que ha explicat l’interventor, la Llei obliga a fer este informe al plenari. Ha donat algunes grans xifres, de les quals les més importants són:

– Que dels ingressos pressupostats, a 30 de juny només s’havien ingressat el 42%.
– Que de la despesa pressupostada, a 30 de juny ja s’havia gastat el 62%.

En la nostra opinió, són unes males xifres. En una gestió eficaç, a 30 de juny s’hauria d’haver ingressat i gastat al voltant del 50% de les xifres pressupostades. Per contra, s’ha ingressat menys i s’ha gastat més del previst.

3. Aprovació dels comptes de 2007: 8 a favor (PP) i 3 abstencions (BLOC i PSOE).

4. Modificació de crèdit per a la construcció d’un alberg d’animals a l’antic abocador d’inerts. 8 a favor (PP) i 3 abstencions (BLOC i PSOE).
5. Modificació de crèdit per a desviar línies d’alta tensió en la Ronda Foia: 8 a favor (PP), 3 abstencions (BLOC i PSOE).
6 i 7. Modificació de llocs de treball: l’alcalde ha explicat que es tracta de crear un lloc d’inspector de Policia Local. La portaveu del PSOE ha demanat per què s’havia cessat a l’inspector en cap de la Policia Local i ara es demanava esta nova plaça, però l’alcalde l’ha tallat dient que este punt era només per a la modificació de llocs de treball.
La votació ha donat 8 vots a favor (PP) i 3 abstencions (BLOC i PSOE).
8. Renúncia de Tino Bernabeu com a regidor i substitució per Juan Antonio Cerdà:
El portaveu del BLOC, Joan Yagüe, ha preguntat per què si la renúncia s’havia fet el 6 de junyno s’ha donat tràmit amb anterioritat i així el nou regidor, Juan Antonio Cerdà, estiguera ja al Plenari. L’alcalde ha dit que la renúncia ha de donar-se a conéixer al Plenari, i que com no hi havia cap convocat fins a hui, no s’ha pogut fer. Yagüe ha dit que l’anterior alcalde convocava un Plenari Extraordinari quan hi havia alguna renúncia per a accelerar el procés, i l’alcalde ha dit que la seua voluntat és que el nou regidor estiga al Plenari a la major brevetat.
9. Conveni Generalitat Valenciana – Ajuntament de Castalla sobre habitatge protegit (HPO):
El PSOE ha preguntat si és un conveni per a reduir el número de cases sense comprador, i l’alcalde ha contestat que es tracta de posar nou sòl a disposició de la construció de HPO.
El portaveu del BLOC ha anunciat que votaria a favor però que el conveni arriba tard, perquè la gran demanda de HPO es va produir fa anys.
El conveni s’aprova per unanimitat.
10 i 11. Canvis al Consell Escolar Municipal: s’ha traslladat al Plenari els canvis de representants de l’administració i de l’alumnat en alguns centres. S’ha aprovat per unanimitat.
12 i 13. S’ha dit que els acords de la Junta de Govern i els de l’Alcaldia es troben a disposició de qui els vulga consultar.
14. Mocions:
Moció del BLOC sobre la creació del Consell de la Ciutat: el regidor del BLOC, Joan Yagüe, ha intentat exposar els motius de la moció, però l’alcalde l’ha tallat i ha dit que primer havia de justificar per què considerava que la moció era urgent. Yagüe ha dit que per a evitar que tornen a passar coses com la de l’Avinguda d’Onil, i que el poble tinga la informació abans de que es facen les coses.
S’ha votat la urgència de la moció, amb 3 vots a favor (BLOC i PSOE) i 8 en contra (PP), per la qual cosa no s’ha pogut llegir i debatre la moció.
Moció del PSOE, sobre la creació d’una ordenança per a regular les actuacions dels grups musicals: la portaveu del PSOE ha justificat la urgència dient que s’ha de donar una oportunitat als grups de música locals i regular la possibilitat de que puguen actuar en l’auditori o en el carrer d’una manera clara.
La urgència ha sigut rebutjada pels 8 vots del PP contra els 3 de BLOC i PSOE.
15. Precs i preguntes:
Pregunta del BLOC sobre el nivell dels aquífers:
José Lino ha contestat donant el nivell dels pous actualment: les Voltes 1 està parat, el nivell de l’aigua es troba a 134,5 m de profunditat; en les Voltes 2 l’aigua es troba a 146,8 m de profunditat; i en l’Espartosa l’aigua es troba a 276,7 m de profunditat.
Comparant amb els últims resultats que es tenen, que són de fa un any, el Pou de l’Espartosa està al mateix nivell, però el de les Voltes 2 ha baixat quasi 30 metres en un any. La situació és greu, perquè tot i les pluges d’este any, cap pou es recupera, i fins i tot es dona la baixada quasi inexplicable de les Voltes 2.
– Pregunta del BLOC sobre l’assistència de l’equip de govern a la Trobada d’Escoles Valencianes:
El regidor d’Educació ha contestat que l’Ajuntament ha recolzat tots els actes previs de la Trobada i que van assistir als actes als que l’organització els havia convidat. Yagüe els ha recriminat que cap membre de l’equip de govern assistira al descobriment de la placa a la Casa d’Enric Valor i que hi hagueren cotxes aparcats a la porta que dificultaven la visió, a més de que la porta de la casa es troba en mal estat.
Juan P. Gosálbez ha contestat que no sabien que s’anava a descobrir la placa i que la Casa d’Enric Valor és de la Conselleria i l’Ajuntament no pot fer reformes sense permís, i l’alcalde ha dit que segurament l’organització no els va avisar de tots els actes per a poder crear polèmica en el Plenari. Yagüe ha dit que ell parla pel Grup Municipal del BLOC, i que no ha parlat amb ningú de l’organització.
Pregunta del BLOC sobre l’agent de Policia Local Francisco Garcia:
L’alcalde ha explicat que l’agent té un procés judicial obert, i en conseqüència se l’ha suspés de funcions i continuarà cobrant el 75% del salari fins que no hi haja sentència judicial.
– Preguna del BLOC sobre la modificació dels membres de la Comissió de Govern:
El portaveu del BLOC ha preguntat per què s’ha substituit a Tomàs Pérez com a membre de la Comissió de Govern i s’ha nomenat a Esteban Leal. L’alcalde ha dit que contestarà a esta pregunta… en el plenari del mes de setembre.
– Preguntes del PSOE:
La portaveu del PSOE ha insistit en les molèsties als veïns en el carrer Vicent Blasco Ibáñez en les nits del cap de setmana, i ha preguntat si es té notícia d’un intent d’agressió amb arma blanca.
Gisela Ortiz ha contestat dient que “no es para tanto, parece que hubiera una guerra”, i l’alcalde també ha dit que estava “dramatitzant”. L’alcalde ha informat que la persona que portava arma blanca va ser reduïda per la Guàrdia Civil, que és qui té les competències, i ha dit també que s’ha incrementat el dispositiu policial els caps de setmana en la zona.
El PSOE també ha preguntat quin és el motiu del cessament de l’insepctor en cap de la Policia Local, Francisco Sirvent. L’alcalde ha dit que no contestarà esta pregunta fins al Plenari de setembre.
El PSOE ha preguntat per què no es convida als membres de l’oposició als actes no protocolaris, com l’entrega de premis o els actes de Sant Cristòfol. L’alcalde ha dit que no convidar a l’oposició als actes de Sant Cristòfor va ser un error seu, i que ell no veta a ningú. Maite ha dit que ella pensa assistir a l’entrega de trofeus i actes similars, i l’alcalde l’ha amenaçada dient-li que si ha d’actuar amb contundència davant d’ella, ho farà.
El Plenari ha finalitzat amb una agra discussió entre la portaveu del PSOE i diversos membres del PP. Els membres del PP han llegit una sèrie d’escrits que no poden considerar-se com a Precs a l’Alcalde, sinó que eren crítiques a l’actuació del PSOE. Els membres del PP s’han dedicat a fer oposició, en compte de fer de govern, i la portaveu del PSOE s’ha queixat diverses vegades perquè l’alcalde li retirava la paraula. L’alcalde s’ha afegit a les crítiques i ha acusar al PSOE de mentir.
Un dels moment més tensos ha sigut quan José Lino Rico ha dit que ell cobrava 1900 euros al mes, i no les quantitats que circulen. Però no ha dit que per a que ell cobre 1900 euros, el poble de Castalla ha de gastar-se mensualment 3900 euros entre nòmina bruta i cotitzacions a la seguretat social.
Finalment, l’alcalde ha pres la paraula per a tornar a recriminar al PSOE que feia faltes d’ortografia a la seua pàgina web. La portaveu del PSOE ha dit que ella no tenia uns pares que li pogueren pagar la carrera i s’ha produït una nova discussió en què l’alcalde ha fet una suposada defensa del valencià, oblidant que la resta de membres del PP que havien pres la paraula durant el Plenari ho havien fet en castellà.