El Plenari de la setmana passada va tenir com a punts més destacats:

– La cessió de dos locals municipals a les associacions de discapacitats. El BLOC va votar a favor.
– La creació d’un cos de voluntaris de Protecció Civil. El BLOC va votar a favor.
– La concessió a una empresa privada de la gestió de l’Escola Infantil durant 25 anys. El BLOC va votar en contra per entendre que la gestió ha de ser pública.

Pel que fa a les preguntes, el BLOC va intentar saber si el govern municipal s’havia llegit el document de propostes de mesures d’àmbit local contra la crisi econòmica elaborat pel BLOC, i si estava d’acord en les mesures que proposàvem. Les preguntes eren:

1. Té intenció l’equip de govern de bonificar l’impost de bens immobles (IBI) a les famílies en què alguns dels seus membres està en situació de desocupació? José Lino Rico va acusar al BLOC de no informar-se sobre la normativa de l’IBI. Sí que ens l’havíem llegit, i per això no és cert que l’Ajuntament no puga bonificar l’impost d’una o altra manera, com per exemple a través d’un xec. La resposta de Lino era una excusa formal per a no afrontar la seua falta de voluntat polítca per ajudar a les famílies en problemes.

2. Pagarà l’equip de govern els llibres de text escolars a les famílies dels alumnes d’ESO (que no els tenen pagats per la Generalitat), almenys a aquelles que es troben en situació de desocupació? José Lino Rico va dir que ja hi ha ajudes, però no va afrontar la qüestió de fons: que moltes famílies tenen dificultats i que l’Ajuntament podria ajudar-les si el PP tinguera una altra sensibilitat.

3. Té intenció l’equip de govern de declarar la gratuïtat d’algunes taxes i serveis (escoles esportives, piscina, cinema a la Casa de Cultura, espectacles a l’Auditori, impost de circulació…) a les famílies en situació de desocupació? José Lino Rico va dir que el que pretenia el BLOC era deixar a l’Ajuntament sense ingressos, i que si es fera el que el BLOC proposava no hi hauria diners per pagar els monitors de les escoles esportives (en al·lusió al regidor del BLOC, Joan Yagüe). Sembla ser que segons Lino, les famílies que han vist minvats els seus ingressos i es troben en una situació econòmica difícil són les que han de garantir el nivell d’ingressos de l’Ajuntament.

4. Està l’equip de govern a favor de reduir en un 10% les retribucions de tots els regidors amb dedicació total i parcial, així com les assignacions als grups municipals i l’assistència a plenaris i comissions, i la reducció de despeses de telefonia mòbil i les recepcions a personalitats institucionals? José Lino Rico va dir que no baixarien els sous perquè cap treballador vol que la seua empresa li baixe el sou. El que sembla no entendre Lino és que els regidors no són personal contractat per una empresa, i que el seu sou el decideixen ells mateixos amb criteris personals, i no de productivitat. José Lino va atacar al regidor del BLOC, Joan Yagüe, preguntant-li si ell es baixaria el sou, al que Yagüe va contestar “després de que se’l baixe vosté”. Per al PP, els seus sous són intocables per molt malament que estiguen les finances municipals.

5. Té intenció el govern municipal de bonificar l’impost d’obra major i menor per dinamitzar l’activitat en el sector de la construcció? José Lino Rico va dir que no, perquè això disminuïria els ingressos de l’Ajuntament.

6. L’equip de govern farà obres pagades amb fons municipals (no les del Plan E de Zapatero ni el Pla Confiança de Camps) per tal d’impulsar el sector de la construcció? José Lino Rico va dir que ja estaven fent obres (que segons ell es veien a simple vista), però no va concretar quines. Va ser una manera d’escapar de la pregunta, perquè totes les obres que hi ha actualment a Castalla són les que ha impulsat el Plan E o el Pla Confiança, i l’Ajuntament no ha iniciat cap obra al seu càrrec.

7. Té intenció l’equip de govern de destinar ajudes de 2000 euros per a la rehabilitació de vivendes? José Lino Rico va dir que ja s’estan donant ajudes a la rehabilitació (no va concretar per part de qui ni la quantia) però que en cap cas es podien donar 2000 euros de manera generalitzada perquè l’Ajuntament no té diners. Sembla que no té diners segons per a què.

8. Quines altres mesures té intenció de portar a terme l’equip de govern per tal de lluitar contra la crisi econòmica i ajudar a la recuperació de l’economia local? José Lino va contestar que sempre estan mirant la manera de lluitar contra la crisi, però no va concretar quines mesures tenen pensades. Està clar que el PP de Castalla no mou un dit per lluitar contra la crisi, i mostra una incapacitat política i una falta d’idees clamoroses.