Carta oberta de l’Assemblea Local del BLOC 
a l’Alcalde-President de l’Ajuntament
i al poble de Castalla

Des del BLOC volem fer pública la nostra preocupació per la vida municipal a Castalla. Ben aviat, en novembre si no anem errats, el partit que governa monolíticament a l’Ajuntament de Castalla celebrarà el seu congrés local. És previsible que en este congrés local, isquen a llum les diferències que des de fa temps, agiten la vida interna del PP. Ni sabem ni ens interessa quins seran els resultats. Si en fem al·lusió, és perquè estes diferències, divisions, disputes…(que es van fer públiques este estiu a tots els mitjans de comunicació), al nostre entendre estan paralitzant l’activitat política de l’Ajuntament. Més encara, pensem que al si del PP de Castalla està dirimint-se una lluita pel poder local que, per altre costat, no és sinó una més de les batalles que al PP estan dirimint-se en altres esferes, per exemple, a nivell provincial (ripollistes contra campistes). I eixa és una de les raons de la nostra preocupació: han traslladat al si de l’Ajuntament un enfrontament partidista, i estan lligant, tal volta, el nom del nostre poble i la possibilitat de futures inversions a la fortuna política d’un dels dos bàndols en disputa.
L’activitat política municipal a Castalla ha pres el semblant més negatiu que podia adquirir. No ens estranya. És la conseqüència de l’absència de democràcia municipal. Des que el BLOC té representació municipal hem denunciat reiteradament la forma autàrquica de governar del PP a Castalla. Ha obviat, silenciat, ignorat, “ningunejat” els grups de l’oposició municipal. Sense entrar al detall, i des del BLOC, hem presentat al llarg dels 10 anys que estem presents a l’ajuntament, més de 200 interpel·lacions: mocions, propostes, preguntes…, que en la seua majoria han estat menystingudes, quan no ni escoltades. I quan, en algun cas alguna d’elles ha arribat a veure la llum i ser posada en pràctica, no han segut gens de cavallers. Han posat en pràctica el llatrocini polític, en apropiar-se de la iniciativa, com si haguera segut seua. En definitiva, amb una legitimitat democràtica més que discutible, han volgut condemnar (sense aconseguir-ho) a l’ostracisme i al silenci als representants de les altres opcions polítiques. I, el que és pitjor, a tots els ciutadans, més del 40%, que democràticament havien triat altres opcions polítiques diferents a la del Partit Popular.
És per això, que des del BLOC, proposem a l’alcalde, com a President de la Corporació Municipal, i al marge de la seua vinculació ideològica i política, que trenque amb la tradició política duta fins ara pel seu grup i regenere la vida política de l’Ajuntament que presideix. Instem a una revitalització de la vida municipal traduïda en la participació efectiva i real de tots els grups que ostenten representació política municipal.
La nostra proposta descansa en dues conviccions. La primera: treballar pel benestar i una millor qualitat de vida dels veïns i veïnes de Castalla, l’únic objectiu que és lícit als representants municipals, només serà possible si l’Ajuntament es converteix en un lloc de discussió asserenada, d’aportacions positives, de contraposició de paréixers, que derivaran necessàriament, i la majoria de les vegades, en solucions consensuades i acordades respecte als problemes tractats. El consens i l’acord, de totes totes, sempre són les millors solucions. La segona raó es sustenta en el record i l’experiència dels primers governs municipals democràtics. Aquells primers anys de legislatures democràtiques es van caracteritzar perquè tots, fóra quin fóra el color del partit pel qual s’havien presentat, tots entenien la pràctica política com un servei al municipi, un servei als ciutadans i ciutadanes de Castalla. Recuperem aquell esperit.
Per això, es fa necessari, que l’alcalde, com a President de la Corporació Municipal de tots els qui vivim a Castalla, òbriga converses amb els dos grups de l’oposició municipal per fer efectiva una autèntica regeneració, de present i de futur, per al nostre poble.
Amb tot, som conscients de les dificultats que una decisió d’aquest tipus representa. No sols per a l’alcaldia (immers com està en la problemàtica del partit pel qual es va presentar), no sols per als nostres companys d’oposició en l’Ajuntament, el Grup Socialista, a qui demanem que examine aquesta proposta amb l’alçada de mires que la situació actual del poble requereix. Sinó també, i en el nostre cas, els entrebancs que suposarà per a molts dels militants, simpatitzants i votants del BLOC entendre la nostra iniciativa: no és fàcil ni agradable deixar de costat 10 anys de vida municipal en què se’ns ha privat de qualsevol reconeixement, malgrat les aportacions, sempre de caràcter positiu, que hem realitzat.
És per això que, des del BLOC, i sense voler donar lliçons de democràcia a ningú, encara que en més d’un cas podríem, afirmem la nostra disponibilitat i voluntat de participar en este canvi de la vida institucional de Castalla, si és que açò és possible.
Assemblea local del BLOC
Castalla, 20 d’octubre de 2009