El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Castalla i portaveu del BLOC, Joan Antoni Cerdà (Sobe), continua portant endavant el programa del BLOC-COMPROMÍS PER CASTALLA.
En estiu es va encarregar a l’Institut Ramon Margalef, depenent de la Universitat d’Alacant, l’elaboració d’un avantprojecte de restauració ecològica i impuls de l’ús social de l’entorn del Riu Verd al seu pas pel terme de Castalla.
L’avantprojecte ja ha sigut entregat a l’Ajuntament per part del seu coordinador, Andreu Bonet. Bonet és vicedegà de la Facultat de Ciències de la UA, membre del departament d’Ecologia de la UA i director de l’estació biològica de la Font Roja, i té una dilatada experiència en la recuperació dels hàbitats de la flora i la fauna en ecosistemes degradats i en l’establiment de projectes per a fer compatible la conservació amb l’ús social dels paratges naturals.
L’estudi i les seues conclusions preliminars es pot consultar ací (pròximament disponible), i incorpora una sèrie de conclusions que ja estan sent portades a terme per la Regidoria de Medi Ambient en coordinació amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (que ja ha subvencionat part de les actuacions). La intenció de la regidoria de Medi Ambient és que l’Institut Ramon Margalef continue supervisant i orientant la restauració i recuperació del riu Verd.
Les mesures que s’han pres són l’eliminació de vegetació invasora en les vores del riu, que estava impracticable, i la recuperació d’un tram d’1,5 km de la senda del riu per a l’ús públic, amb instal·lació de bancs i proteccions de fusta. També s’està negociant amb els propietaris la reposició dels espais públics que s’havien ocupat o tancat il·legalment.
Joan Antoni Cerdà també està negociant la cessió de l’àrea del “molí dels Valorets” per part del seu propietari actual, que s’ha oferit a cedir-la gratuïtament a una entitat o fundació público-privada que es comprometa a recuperar la zona i promocionar l’obra i la figura de l’escriptor i fill predilecte de la ciutat de Castalla, Enric Valor.
Per altra banda, el mateix propietari del “molí dels Valorets” s’ha oferit a cedir gratuïtament uns terrenys en la zona del Paisatge Protegit de la Serra del Maigmó i el Sit per a la ubicació d’un refugi de muntanya i/o un centre d’interpretació del paisatge protegit. En este sentit, la Regidoria de Medi Ambient també ha subvencionat la publicació d’un llibre sobre la fauna vertebrada del Paisatge Protegit de la Serra del Maigmó i el Sit.
Totes estes actuacions busquen un doble objectiu: en primer lloc, recuperar l’entorn natural per als veïns de Castalla i augmentar la qualitat de la nostra riquesa natural. I en segon lloc, per a potenciar un turisme ambiental d’alt valor afegit que dinamitze l’economia de Castalla i potencie la creació de llocs de treball.