El dimecres 4 d’abril es va constituir el col·lectiu local de COMPROMÍS PER CASTALLA. A partir d’ara, serà este col·lectiu el que dirigirà l’activitat del Grup Municipal COMPROMÍS PER CASTALLA, donant entrada a les persones que han manifestat la seua voluntat de participar en COMPROMÍS sense estar afiliades al BLOC.

Les primeres decicions del col·lectiu COMPROMÍS PER CASTALLA han sigut:

AIGUA
Posar en marxa de manera urgent mesures per a garantir l’abastiment d’aigua i per a la recuperació dels aqüífers. Entre les mesures volem destacar la construcció de minipreses que ajuden a retindre l’aigua, la proposta dins l’equip de govern d’augmentar la tarifa de l’aigua als usuaris amb consums per damunt dels 40 metres cúbics mensuals i la realització d’una reunió amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per analitzar la gestió i el control de les concessions d’extracció d’aigua que hi ha a Castalla.

BARRI ANTIC
Impulsar les mesures encaminades a la revitalització del Barri Antic. Entre les mesures hi ha la proposta dins l’equip de govern de posar en marxa ajudes municipals a la rehabilitació de vivendes per al 2013, la proposta dins l’equip de govern de construir vivendes de tipologia tradicional en el barri antic destinades al lloguer i de baixos comercials de lloguer protegit, la proposta dins l’equip de govern de construir un Alberg Juvenil en el Barri Antic, i la realització d’una reunió amb l’empresa encarregada d’elaborar el projecte de revitalització del Barri Antic per tal de presentar-li estes propostes i debatre-les. El col·lectiu de COMPROMÍS ha valorat que la instal·lació d’oficines municipals al Barri Antic no seria la solució més idònia ja que no provocaria una gran atracció d’activitat cap al Barri Antic pel seu horari restringit i pel poc volum de persones que atrauria diàriament. No obstant, el col·lectiu valorarà amb els tècnics de l’empresa encarregada del projecte aquestes qüestions.

MEDI AMBIENT
Insistir en la recuperació del Riu Verd com a àrea natural i recreativa. Davant la paralització de la senda per part del nou equip directiu de la Confederació Hidrogràfica, volem comunicar a la població que la senda ja és completament transitable des de la depuradora fins al pont de l’Horteta i convidar a tot el poble a transitar per la senda per comprovar la millora realitzada i també per comprovar la profunda problemàtica que encara cal solucionar en el riu.
El regidor Joan Antoni Cerdà ens ha comunicat que té prevista una reforestació de la zona del riu en les pròximes setmanes amb arbres que ha adquirit a través de la Conselleria, i que també està avançada la negociació amb els propietari dels terrenys del Molí dels Valorets per a la seua cessió.
El col·lectiu de COMPROMÍS ha decidit proposar a través de l’equip de govern posar en marxa un Programa de Voluntariat Ambiental que ajude a realitzar xicotetes millores en l’entorn del riu i d’altres espais naturals. Per a pròximes reunions valorarem la viabilitat de demanar la declaració com a Paratge Natural Municipal del Riu Verd.
També hem proposat l’habilitació de la “via verda” de l’antiga explanació del ferrocarril al seu pas pel terme de Castalla per tal de connectar la ruta Alacant-Agost-Castalla-Alcoi en bicicleta amb la senda del Riu Verd.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA
Vam decidir presentar una moció en el pròxim plenari per a la creació del Consell de Participació Ciutadana, amb representació de totes les associacions del poble i amb competències consultives sobre diferents temes municipals. Lusa Monllor serà l’encarregada de negociar esta moció amb els altres grups municipals.

IGUALTAT
Vam decidir presentar una moció en el pròxim plenari per regular les cerimònies civils en instal·lacions municipals i així donar cabuda a la realització de cerimònies de presentació d’infants, matrimonis, compromisos de convivència o funerals civils. La moció també estableix la regulació d’una taxa per cada tipus de cerimònia en funció de l’espai triat. Lusa Monllor serà també l’encarregada de negociar esta moció amb els altres grups.

CULTURA
La regidora Lusa Monllor ens va informar entre altres gestions de la realització d’una setmana d’activitats amb motiu del 9 d’octubre. Destaca l’actuació del grup AL TALL el 6 d’octubre, i la posada en marxa del “Voluntariat pel valencià”, un programa de voluntariat basat en les parelles lingüístiques perquè aquelles persones amb llengua diferent al valencià puguen aprendre’l de manera fàcil a través d’una persona voluntària.


Totes aquelles persones que vulguen incorporar-se als treballs del col·lectiu de COMPROMÍS, poden esciure’ns a [email protected]