El relat dels fets i de la situació que explica l’Associació d’Amics i Veïns del Barri Antic en la nota enviada els últims dies coincideix totalment amb el relat que fan els nostres regidors, i volem manifestar que compartim amb l’Associació la seua preocupació.
A l’hora de proposar mesures per tal de desbloquejar la situació, se’ns plantegen diferents problemàtiques:
– La situació econòmica condiciona molt negativament el pressupost municipal, que no pot ampliar ni generar partides pressupostàries noves.
– A l’hora de decidir la màxima prioritat, les mesures que proposa l’associació i que sempre hem impulsat i compartit des del BLOC, que passen per posar en marxa l’estudi previ per a elaborar el pla de rehabilitació del Barri Antic, no coincideixen amb la demanda principal que a títol individual realitza a l’Ajuntament una part dels veïns del Barri, consistents bàsicament en la reivindicació d’ajudes directes per a poder rehabilitar les vivendes. Entenem que això no és una discrepància, ja que l’estudi que proposa l’associació contempla en primer lloc la participació directa dels veïns, però no és possible posar en marxa les dos mesures simultàniament.
– El criteri dels tècnics municipals s’ha de tindre en compte per imperatiu legal i també atenent al principi de prudència a què obliga el fet d’establir la rehabilitació de vivendes que, per la seua tipologia, en molts casos presenten parts estructurals compartides amb altres vivendes, de les que es desconeix la situació.
Per tant, la posició que COMPROMÍS defensarà i impulsarà dins de l’equip de govern és la següent:
1. Confirmar i reforçar el compromís que tots els partits polítics vam subscriure abans de les eleccions.
2. Atendre al criteri tècnic que posa com a requisit previ la realització d’inspeccions tècniques als habitatges abans de poder procedir a la redacció del Pla Especial.
3. Començar amb les inspeccions tècniques de manera immediata, i intentar que l’estudi que proposa l’associació puga començar a finals de 2012, ni que siga de manera parcial en aquelles àrees ja inspeccionades.
4. Incorporar en els pressupostos del 2013 la màxima partida pressupostària que permeta la situació econòmica actual encaminada a continuar amb les inspeccions tècniques i amb l’estudi.
5. Renunciar a la posada en marxa en 2013 d’ajudes directes municipals a la rehabilitació i diferir-les fins a 2014, remarcant que això no impedeix accedir a les ajudes directes que altres administracions ja destinen a la rehabilitació d’habitatges.